Chronische Pijn

Chronische Pijn

Wat is chronische pijn?

Het mag misschien een schrale troost zijn, maar u bent niet de enige die chronische pijn ervaart. Schattingen spreken van ten minste tien procent van de bevolking. Chronische pijn komt voor bij mensen van alle leeftijden, ook bij jongeren.

Pijn is normaal gesproken een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan drie  maanden blijven bestaan. De oorzaak van de oorspronkelijke pijn is dan vaak niet meer de reden van de pijn en mogelijk is de oorzaak al verdwenen.  De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen verband meer met het oorspronkelijke letsel.

Chronische pijn in het houdings- en bewegingsapparaat, zoals rugpijn,  komt het meest voor in Nederland. Hoofdpijn komt op de tweede plaats. Andere veelvoorkomende klachten die met langdurige pijn gepaard gaan zijn bijvoorbeeld nek-schouderklachten, fibromyalgie, whiplash, rsi, prikkelbare darmsyndroom, bekkenpijn, postoperatieve pijn, etcetera.

 

Geen oorzaak?

Pijn hebben zonder te weten wat de oorzaak is, kan frustrerend zijn en je zelfs erg  onzeker maken. U heeft waarschijnlijk al vele onderzoeken ondergaan en vaak te horen gekregen dat er geen lichamelijke oorzaak (meer) te vinden is.  Dat er geen lichamelijke schade is, wil niet zeggen dat er geen verklaring voor de pijnklachten is. Uit onderzoek dat de laatste jaren is gedaan, blijkt dat de oorzaak voor pijnklachten niet verder gezocht moet worden in beschadigingen of afwijkingen in het lichaam, maar in veranderingen in het pijnverwerkings-systeem zelf .

Meer lezen over het pijnverwerkings-systeem, acute pijn en chronische pijn.

 

Hoe verder met chronische pijn in het dagelijks leven?

Waren deze klachten herkenbaar voor u, dan is een behandeling bij één van de oefentherapeuten van het chronisch pijnprotocol waarschijnlijk een oplossing. Het chronisch pijnprotocol van oefentherapeuten Mensendieck en Cesar sluit aan bij de huidige wetenschappelijke inzichten over chronische pijn. De aangesloten oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van chronische pijnklachten.

Dichtstbijzijnde oefentherapeuten die zijn aangesloten bij het netwerk chronische pijn kunt u vinden met behulp van de therapeutzoeker

 

Bij  “links” vindt u nog filmpjes met extra uitleg over chronische pijn.

Schuiven naar boven