Oefentherapie

 

Wat is oefentherapie – Cesar  en oefentherapie – Mensendieck?

Oefentherapie Cesar en Oefentherapie Mensendieck zijn bewegingstherapieën die u helpen grip te krijgen op klachten die zich uiten in het bewegingsapparaat, de ademhaling en bij algehele of lokale spanning. Bewustwording van nieuwe houdings- en bewegingsgewoonten en een evenwichtiger balans tussen spanning en ontspanning helpen u bij het vinden van een optimale manier van bewegen, belasten en omgaan met stress. U ontdekt uw eigen kracht om goed op uw klachten te kunnen reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen.

 

Behandeling bij chronische pijn

Het uiteindelijke doel van de behandeling bij chronische pijn is dat u weer grip krijgt op uw leven , doordat de pijn niet meer leidend is , maar een onderdeel van het leven. U krijgt vaardigheden aangereikt, die u leren met de pijn om te gaan. U gaat kritisch kijken naar uw eigen functioneren en u wordt bewust gemaakt van wat u zelf kunt veranderen. U leert gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden en hoe u rekening kunt houden met uw beperkingen.

Een behandeling bestaat uit drie  onderdelen: pijnanalyse, waardevolle doelen opstellen en herstellen van balans.

 

Pijnanalyse

Daarin wordt in kaart gebracht wat de oorzaken van de pijn en uw visie hierop zijn, welke invloed de pijnklacht heeft op uw leven en hoe u daarmee omgaat. Om een beeld te krijgen van hoe u met uw pijn omgaat en welke invloed dit heeft op uw dagelijks leven, vult u alleen of samen met uw therapeut  vragenlijsten in. Deze vragenlijsten geven inzicht in wat de gevolgen zijn voor u van het hebben van langdurige pijn. Indien nodig wordt aanvullend lichamelijk onderzoek gedaan.

 

Waardevolle doelen opstellen

Samen met uw therapeut stelt u haalbare doelen op. De doelen zijn gericht op dagelijkse activiteiten die u graag weer zou willen kunnen. En die de kwaliteit van uw leven verbetert. Het uitgangspunt is dat u weer grip krijgt op uw leven en uw klachten.

 

Herstellen van balans

Met hulp van uw therapeut leert u signalen en grenzen te herkennen en deze te respecteren. U leert hoe u zich kunt ontspannen, waarmee u uw pijnsysteem tot rust kunt brengen. En daarmee komt er meer vertrouwen terug in het eigen lichaam.

 

Diny, 55 jaar, forse artrose lage rug: 

 “ De pijn is er, maar ik kan er nu mee omgaan.  Ik ken de dalen, en ik zie dat er daarna ook wel weer een piek komt. Ik durf te genieten! ”

Schuiven naar boven